
Kuidas valmib alkoholivaba vein?
Alkoholivaba vein sarnaneb traditsioonilise veiniga, kuid mille alkoholisisaldus on oluliselt vähendatud või puudub üldse. Sellel on traditsioonilise veiniga sarnane maitse, tekstuur ja aroom, kuna tootmisprotsess hõlmab käärimist. Alkoholivaba veini valmistamisel nähakse sama palju vaeva, kui traditsioonilise veini valmistamisel ja veidikene isegi rohkem. Rolli mängivad viinamarjasort, keskkond, korjamise viis jne. Kuid protsessi lisa pingutusena tuleb alkoholi eemaldamine, et tuua lauale vein, mis oleks sobilik neile, kes sooviksid samuti nautida veinikultuuri võlusid ja seda alkoholivabalt.
Kuidas valmib siis alkoholivaba vein? Käärimise protsess on oluline, sest see ei tooda mitte ainult alkoholi, vaid annab hulgaliselt rafineeritud maitseid, tekstuure ja aroome, mis on veinisõbra maitseelamuse võitmiseks hädavajalik. Maitsete, aroomide, tekstuuride ja tanniinide säilitamiseks on aga vaja täpseid alkoholi eemaldamise meetodeid, mis tähendab lisa protsesse soovitud tulemuse saavutamiseks.
Tegemist on äärmiselt areneva valdkonnaga ja uusi meetodeid leiutatakse järjest juurde, et saavutada üha parem tulemus. Toome siin esialgu ära kolm peamist meetodit, mida kasutatakse traditsioonilise veini terava maitse säilitamiseks, eemaldades samal ajal alkohol veini koostisest:
VAAKUMDESTILLATSIOON
Vaakumdestilleerimine hõlmab veini kuumutamist madalal rõhul, mis põhjustab alkoholi aurustumist madalamal temperatuuril kui veini muud komponendid. Seejärel kondenseeritakse alkoholiaur ja kogutakse eraldi, jättes järele alkoholivaba vedeliku. Vaakumdestillatsioon on alkoholi eemaldamisel efektiivne, kuid see võib eemaldada ka mõned maitsed ja aroomid, mis muudavad veini nauditavaks.
PÖÖRDOSMOOS
Pöördosmoos hõlmab veini läbimist membraanide seeria kaudu, mis eraldavad alkoholi selektiivselt teistest komponentidest. See meetod võimaldab kontrollida eemaldatava alkoholi hulka ja säilitada rohkem algseid maitseid ja aroome.
PÖÖRLEVA KOONUSE TEHNOLOOGIA
Pöörleva koonuse tehnoloogia kasutab pöörleva koonuse kolonni, mis eraldab alkoholi veinist aurustamise teel. Vein juhitakse kolonni ja kuumutatakse, mille tulemusel alkohol aurustub ja tõuseb pinnale, kus see eraldi kogutakse. See meetod on tuntud veini õrnade maitsete säilitamise poolest alkoholi eemaldamise ajal.
Kui alkohol on ühe ülaltoodud protsessi abil eemaldatud, võivad tootjad lisada väikese koguse alkoholilaadseid aineid, et jäljendada traditsioonilise veini suutunnetust ja keha. Need ained võivad sisaldada glütserooli või muid ekstrakte, mis annavad alkoholivabale veinile sarnase tekstuuri kui selle alkohoolne vaste.
Alkoholi eemaldamise protsess võib erineda erinevate alkoholivabade veinide puhul, olenevalt erinevatest teguritest, sealhulgas toodetava veini tüübist, nt punane, valge, roosa, ja vahuvein. Tootmisprotsessi erinevused võivad olla:
Vaakumdestillatsioon: Temperatuuri ja rõhu seadeid saab erinevalt reguleerida, et saada erinevat tüüpi veinide puhul erinevaid maitseid, nt valge veini puhul õrnade aroomide või alkoholivaba punase veini puhul sügavamate ja keerukamate maitsete saamiseks.
Pöördosmoos: Kasutatavad membraanid ja rõhud võivad erineda.
Pöörlevad koonused: seda meetodit saab seadistada nii, et eemaldada alkohol püüdmise ajal ja seejärel hiljem aroomiühendeid uuesti lisada (kasulik aromaatsete valgete veinide puhul).
Segamisühendid: Eemaldatud viinamarjaühendeid saab tagasi segada alkoholivabadesse punastesse veinidesse, et saavutada suutunde omadused, mis tulenevad tavalisest veinist alkoholi ja tanniinide abil.
Gaseerimine: See on lisaetapp, mida võib rakendada vahuveini omaduste parandamiseks.
Alkoholivaba veini valmimise protsessi käigus on oluline aspekt aroomi eemaldumises. Kuna alkoholil on veini aroomide kandmisel ja võimendamisel oluline roll, kasutatakse nende aromaatsete ühendite säilitamiseks ja alkoholivabasse veini taasesitamiseks spetsiaalseid tehnikaid. Alkoholi eemaldamise käigus võivad kaasneda ka tanniinide kadu. Tanniinid aitavad kaasa veini struktuurile ja suutundele. Selle kompenseerimiseks võivad veinivalmistajad kasutada selliseid tehnikaid nagu tammevaadis laagerdumine või tanniiniekstraktide lisamine, et parandada alkoholivaba veini tekstuuri ja keerukust.
Alkoholivabad veinid on avastamist väärt. Kui soovid proovida ja nautida veinipokaalis mahla asemel vahelduseks midagi uut, tuvu Ace of Wine alkoholivabade veinide sortimendiga