Valge veini ja apelsinikastmes krõbe ja mahlane kana

Krõbe väljast poolt, mahlane seest poolt.

See retsept on ideaalne, kui on isu ahjus tehtud kana järele, mis ei nõua pikemat ettevalmistamist. Valge vein on oluline koostisosa, mis muudab nii kana kui ka kastme äärmiselt hõrguks. Valmistamine on väga lihtne, kiire ja näeb laual edev välja. Eriti hea lahendus olukorrale, kui ootamatult sõbrad külla tulevad ja külmikus on kanakoivad või kanatiivad ootamas.

Kokkama

Parim ahjupann selle retsepti jaoks on metallist, sest esimene etapp kana pruunistamisel, toimub ahjupannil otse pliidi peal. Või kui on olemas ahjukindel praadimise pann (mitte plastist varrega), mis pärast otse ahju panna. Kui pole terasest või muidu kuumakindlat ahjupanni, mis kannataks otse gaasileeki või pliidi kuuma, siis saab pruunistada kana eelnevalt tavalise panni peal ja valmistada kaste analoogselt nagu retseptis kirjas ning siis ümber valada näiteks klaasist ahjuvormi, et see pärast ahju tõsta küpsema.

  • Pane ahi soojenema – 180 kraadi.
  • Patsuta kana majapidamispaberiga kuivaks.
  • Hõõru kana õli, pipra ja soolaga sisse.
  • Kui orgaanilist apelsini pole võimalik leida, siis tasub hoolikalt pesta sooda ja vee lahusega apelsinid puhtaks või eemaldada koore osa. Vaata lähemalt puhastamise meetodeid retspti lõpus.
  • Koori sibul(ad) ja lõika neljaks – sektoriteks. Küüslaugumugulal jäta koor alles ja lõika risti pooleks. Üks apelsin lõika pooleks, et pärast mahl välja pigistada ja teine apelsin lõika viiludeks – umbes 1cm jämedused viilud.
  • Lõika tšillikaunad ketasteks. Teravuse astet saad reguleerida seemned eemaldades või olla kindel sordis, mis meelepärane on.
  • Pliidil kuumuta ahjupann ja pruunista kanad mõlemalt poolt. Eesmärk on värvi anda ja lisamaitseid kastmele. Tõsta kanad kõrvale taldrikule.
  • Samale pannile pane sibulad, rösti kergelt läbi nii, et sektorid hoiaksid vormi aga õrnalt kuldpruunid. Lisa küüslauk ja prae õrnalt kuldpruuniks.
  • Nüüd on aeg vein kallata pannile. Oluline on arvestada veini kogusel vormi suurust ja kõrgust. Lase veinil veidi muliseda, kuni kogus väheneb märgatavalt (arvesta kogust nii, et kanad pärast kastmesse pannes, oleksid veidi alla poole kaetud).
  • Pane kanad pannile veinikastme sisse. Lisa juurde kanade vahele apelsiniviilud, rosmariini oksa(d), tšilli ja pigista peale terve apelsini mahl. Lase kastme osa veel korra mulisema ja siis pane kõik ahju.
  • Küpseta kuni apelsinid on kergelt karamelliseerunud. Jälgi ka kana, et tulemus oleks krõbe ja kaunis. Aega kulub olenevalt kogusest 1-1,5 tundi.
  • Vahepeal naudi aega ja aroome, mis ahjust kerkima hakkavad ja loe mõni Ace of Wine’i tore artikkel läbi või vestle näiteks sõpradega.
  • Kiireim viis on kanale valmistada kõrvale meelepärane värske salat ja lisada Ciabatta viilud. Kes toekamalt süüa soovib, siis riis on imeline kaaslane ahjupannil valminud kastme nautimiseks. Ära alahinda ka karamelliseerunud apelsinide viile, mis annavad toidule kauni ilme ja maitsevad imeliselt.

Aga kui kana ja kastet peaks üle jääma?


Vahest ikka juhtub, et koguseid arvestades ja isude suurusjärku hinnates, võib ahjupannile kana ja kastet üle jääda. Siis on täiesti suurepärane lahendus järgmisel päeval eraldada kanaliha luudelt ja valmistada sellest näiteks mahlane Bruschetta amps. Või hoopis lisana värskele salatile, mis koosneb rukolast, tomatitest jms.

Kuidas puhastada apelsine pestitsiitidest?

Päris puhtaks on keeruline tsitruselisi pestitsiitidest saada, kuid on võimalik märkimisväärselt neid eemaldada. Siin mõned levinud nipid, mida katsetada:

  • Loputamine veega: Hoidke apelsine või sidruneid voolava vee all ja hõõruge pinda õrnalt, et eemaldada lahtine mustus ja praht.
  • Söögisooda lahus: Segage söögisooda veega (1 teelusikatäis 2 tassi kohta).
  • Leotamine: Pange puuviljad söögisooda lahusesse ja laske neil 12–15 minutit liguneda.
  • Loputamine uuesti: Loputage puuvilju põhjalikult puhta veega, et eemaldada söögisooda jäägid.
  • Äädikalahus (valikuline): Soovi korral võite puuvilju enne loputamist paar minutit ka äädikalahuses (1 osa äädikat 3 osa vee kohta) leotada.
  • Kuivatamine: Laske puuviljadel õhu käes kuivada või patsutage need puhta rätikuga kuivaks.