Rukola tujutõstev toime on teada juba iidsetest aegadest.
See pastaroog on nii silmailu erksa rohelise värvi poolest, meeletult maitsev ja lisaks, omab tuju tõstvat toimet. Täiesti soovitatav on sobrada interneti avarustes ringi rukola ajaloo kohta ja tutvuda tervisele kasulike omadustega. Suurepärane taim meie toidulaua keskel, mida on ka kerge kasvatada.

- KOOSTISOSAD KAHELE NAUTLEJALE:
- 100g Värsket rukolat
- 35g Mandleid
- 2-3 Küüslaugüünt (kooritud)
- 1tl Värsket sidrunimahla
- 30+40ml* Oliiviõli (maheda maitseline väärisoliiviõli)
- Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
- 35g Parmesani juustu või kõvajuustu
- Lemmikut pastat*
- * Teine osa oliiviõli on mõeldud pesto pikemaks säilitamiseks külmikus
- * Kõrgkvaliteediline pasta on parim, sest selle tekstuur aitab kaasa kastme sidumisel, et saavutada parim maitseelamus


Kokkama
Rukolapesto koostisained on valdavalt pandud maitse järgi. Kui mandlid pole lemmikud, siis saab need asendada mõne teise meelepärase pähklisordiga või hoopis seedermänni seemnetega. Soovitav on kindlasti proovida pesto valmistamise ajal maitseid, mida juurde lisada. Lihtsaim on alustada koostisosade lisamist osade kaupa.
- Pestot on kõige mugavam valmistada nuimikseriga otse purgis. Blender on samuti suurepärane abivahend.
- Soovitatav on pesto valmistamist jagada osadeks- vähehaaval lisada maitse järgi koostisosi juurde. Püreesta ühtlaseks rukola, pähklid, juust, sidrunimahl, pipar, sool, 30ml oliiviõli, küüslauguküüned.
- Juhul, kui kasutasid blenderit, kalla pesto purki.
- Kui soovid pestol lasta kauem seista külmikus, näiteks järgmine päev sellega Bruschettat või salatit valmistada, siis vaata, et purgi seinad oleksid võimalikult puhtad ja kalla peale niristades teine umbes 40ml oliiviõli nii, et pestot kataks ühtlane õhukene õlikiht. Õli aitab pestol seista ja ei lase hapnikul ilusat rohelist värvi hävitada.
- Kui kogu pesto läheb pastaroale kasutamiseks, siis pane purgikesele kaas peale ja lihtsalt külmiku seisma umbes tunnikeseks. Küüslauk jõuab siis oma maitsed kenasti välja lasta ja pesto ise on rikkalikum.
- Võta pesto külmikust ja lase veidi toatemperatuuril seista.
- Pasta tegemise aeg – pane potis vesi keema.
- Kui vesi keeb, siis pane vette sool ja lisa pasta.
- Pasta keetmise aeg sõltub pasta tüübist. Vaata infot pakendil või veel parem, proovi vahepeal, kas pasta on al dente.
- Eralda tassitäis pasta keeduvett. Väga oluline koostisosa, mida kutsutakse vahest Itaalia köögis “Jumalate pisarateks”.
- Kurna ülejäänud vesi pastalt.
- Potis sega kurnatud pastale sisse osade kaupa pesto. Lisa osade kaupa veidi pasta keeduvett, et saavutada kreemjas koostis. Tulemus peab olema rikkalik ja mahlane. Serveeri kohe ja koos näiteks riivitud Parmesani juustuga.
- Naudi!
Mida rukolapestoga veel teha saaks?

Kui pesto tegemiseks juba läheb, siis vahest tasub teha korraga rohkem koguseid suurendades. Värske pesto säilib õlikihi all külmikus umbes 7-10 päeva. Tegemist on imelise lisandiga salati, Bruschetta jne valmistamisel. Ja miks mitte kasutada ka dipikastmena. Vitamiine ja kasulike aineid täis. Igas ampsus on tunda tervist!