Garbinada Priorat DOQ 2023 Orgaaniline

17,00  sis. KM

Laos

Iseloom

Garbinada on Garnatxa Negra ja Carinyena segu 30 aastat vanadelt viinapuudelt. Need kaks viinamarjasorti on Priorat D.O.Q. kõige olulisemad, sest nendest tehtud veinid on oma keskkonna tõeline väljendus, ühendades igas pudelis traditsiooni, kvaliteedi ja kire. Garbinada 2023 on valmistatud pühendumusega ökoloogilisele viinamarjakasvatusele ja minimaalsele sekkumisele, näidates üles antud piirkonna kohalike viinamarjasortide autentsust. Vein laagerdub 5–6 kuud maa-alustes keraamilistes mahutites, ilma tammepuu mõjudeta, et säilitada veini sordipuhtus ja värske iseloom. Veinil on sügav, tume lilla toon ja värskete punaste puuviljade, eriti kirsside ja sõstarde aroom, mida täiendab peen vürtsikas noot. Maitses on tunda küpseid musti ploome, põimudes musta pipra nootide ja mineraalsusega, andes püsiva järelmaitse. Garbinada on kohalik nimi meretuulele, mis värskendab suvel antud piirkonna viinamarjaistandusi. Valmistatud limiteeritud koguses.

Serveeri

See vein sobib ideaalselt juustude, taimetoitude, hautiste ja valgete liharoogade kõrvale. Serveeri temperatuuril 14-16 °C.

Priorat D.O.Q.

Veinimaja

1978. aastal alustasid Pere Sangenís ja Conxita Vaqué viinapuude istutamist Pere erinevates perekinnisvarades Porrera küla ümber Priorat D.O.Q’s.

Nad teadsid, et need maad pärinesid nende emapoolsest perekonnast – Monlleó perekonnast – ja seal on viinamarjakasvatust harrastatud juba enne 1700. aastaid. Alates 20. sajandi algusest oli soov veine villida, kuid Priorati sotsiaalsete ja majanduslike probleemide tõttu polnud see lihtsalt võimalik.

1979. aastal hakkasid Pere ja Conxita veini valmistama Plaça Catalunya väljakul asuvas keldris, mis kuulus Conxita vanaisale Josep Simóle, kes oli veinimeister ja veinimüüja 1886. aastast kuni surmani. Selles keldris on Pere veini valmistanud alates 1978. aastast, ühendades vanu traditsioone uute ideedega.

ISTANDUS

Parima viinamarjade saamiseks on vaja parimat mulda ja just selline Priorat’is ongi, milleks on tihe kiltkivi llicorella, mis imab ja säilitab niiskust, andes viinamarjaistandusele optimaalse pinnase. Lisaks hoiab kiltkivi maapinnalt kiirguvat soojust ja peegeldab samal ajal valgust. Kõik need omadused annavad loodud veinile väga isikupärase ja piirkonnale omase iseloomu. Vähe on selliseid piirkondi nagu Priorat, kus viinapuud kasvavad vaesel, kivisel ja liivasavisel pinnasel. Meretuule (tuntud kui garbinada) mõju vähendab suvist kuumust, nii et viinamarjad saavad tõhusalt fotosünteesida. Sangenís i Vaqué veinimaja harib kõiki oma viinamarjaistandusi orgaaniliselt. Lammaste sõnniku abil säilitatakse orgaanilise aine olemasolu mullas, mis aitab viinapuudel suvel niiskusstressi vältida, kuna maa suudab niiskust hoida.

Priorat’i nime ajalooline pärand hõlmab Scala Dei kartuusi kloostri valdusi. Kõrgete mägede haritud terrassid, aiad ja pühapaigad annavad tunnistust inimkonna loomingulisest geeniaalsusest, sotsiaalsest arengust, kujutlusvõimest ja vaimsest elujõust.