
Saa tuttavaks esivanemate meetodil valmistatud suurepärase vahuveiniga

Ancestral ehk esivanemate meetodil valmistatud vahuvein, mida sageli nimetatakse ka “pétillant naturel” (pét-nat) või “méthode ancestrale”, on iidse tehnika abil valmistatud vahuvein, mis tugineb looduslikele protsessidele, mitte suhkru või pärmi lisamisele teise kääritamise ajal. See meetod hõlmab esimese kääritamise peatamist enne selle lõppu, veini villimist ja käärimise lõpetamist pudelis, süsihappegaasi püüdmist ja looduslike mullide teket.
Esivanemate meetod on iidsem, kui tradisioonoonilisel ehk šampanjameetodil (Champenoise) valmistatud vahuvein. Esivanemate meetod pärineb aastast 1531 ja selle lõid Saint-Hilaire’i benediktiini mungad Languedoc’is. See on lihtsam kui traditsiooniline meetod, kuna see nõuab ainult ühte käärimise protsessi.
Käärituste arv ei ole ainus erinevus kahe meetodi vahel ja isegi mitte kõige olulisem. Suured erinevused tulenevad viinamarjaistansusest, viinamarjast, kliimast ja sortidest. Veinivalmistaja, kes kasutab traditsioonilist meetodit Champagne’i piirkonnas, korjab viinamarju umbes 8–10% alkoholisisaldusega, nii et teine käärimine suurendab seda hiljem suhkrute lisamisega 11–12%-ni. Esivanemate meetodi puhul pärinevad aga kõik suhkrud viinamarjast endast, mis tähendab, et need peavad olema õiges küpsemisjärgus, et kogu käärimine toimuks ja pudelis soovitud CO2 toodetaks.
Traditsioonilist meetodit kasutatakse tänapäeval laiemalt, kuid on tekkinud uus laine tegijaid, kes on hakanud vahuveine välja töötama vana meetodi järgi, millel on väga huvitavad tulemused, tootes otsesemaid, puuviljasemaid vahuveine. Soovid proovida? Ace of Wine sortimendis on üks imeline esivanemate meetodil valmistatud vahuvein täiesti olemas, mis ei jäta kindlasti ükskõikseks.