
Haruldased veinid
DOQ Priorati piirkond koosneb peamiselt aladest, mis varem kuulusid Scala Dei kloostrile. Need maad moodustavad geograafilise üksuse, mida iseloomustab karm topograafia, kiltkivi pinnases (tuntud kui llicorella) ja äärmuslikud kliimatingimused. Kõik need tegurid loovad parimad tingimused viinapuude kasvatamiseks. Kartuusi mungad märkasid ja kasutasid seda ära, kui nad 12. sajandil rajasid Montsanti Sierra jalamile kloostri. Seal valmistasid nad nii suurepärase kvaliteediga veine, et need kaunistasid ka aadlite laudasid. Nõudlus kasvas ja 18. ja 19. sajandi vahel istutati viinapuid kogu Priorati alale.
Pikka aega kasutati Priorati kvaliteetseid veine peamiselt Euroopa suurepäraste veinide täiustamiseks. Tänapäeval on aga tänu vanade viinamarjasortide, peamiselt Garnatxa Negra ja Carinyena pärandile ning veinivalmistajate oskustele Priorati veinid omaette kuulsaks saanud.
Iseloom
Tootmispiirkond: Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant ja Escaladei, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa ning Falseti ja El Molari munitsipaalpiirkondade põhjaosa.
Haritav pind: ca 2100 hektarit
Punased sordid: Domineerivad on punane Garnatxa Negra ja Carinyena. Samuti võime leida Garnatxa Peluda, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Tempranillo, Picapoll (“punane Pikpoul”) ja Pinot Noir.
Valged sordid: valge grenache, Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin, Moscatell d’Alexandria („Aleksandria muskaat“), Moscatell de Gra Petit, Pansal („Xarel·lo“), Picapoll Blanc ja Viognier.
Kõrgus merepinnast: 200–750 meetrit.
Mullatüüp: Montsanti mäestikku ümbritseval alal on tihe kiltkivist (llicorella) aluspind, keskmise või õhukese kihiga ja väiksema osakaaluga mõõdukalt lubjarikas ümar pinnas. Viinamarjade kasvatusmaastikku iseloomustavad nõlvad, mis on sageli üle 15% maapinnast eemal ja vanade viinapuude puhul sageli üle 60%.
Iseloomulikud omadused: Nendel veinidel on intensiivne värvus ja küpsete puuviljade kompleksne aroom, mille mineraalse baasi annab llicorella. Need on jõulised ja hästi struktureeritud veinid, millel on oma isikupära, tanniinide maitse ja väga püsiv järelmaitse.
