
Mitte lihtsalt trend, vaid sügava ajalooga
See on ainulaadne valge veini tüüp, mille valmistamisel jäetakse viinamarjakestad ja -seemned mahlaga kokku puutuma, mille tulemuseks on oranž toon. Seda tehnikat tuntakse ka kui „merevaiguveini“, „Viinamarja nahkadega kääritatud valget veini“ või „Viinamarja nahkadega kokkupuutel valminud veini“ ning Hispaanias, peamiselt katalaani keelt kõnelevates piirkondades, nimetatakse seda „Brisatiks“. Oranž vein on täiesti omaette karakter.
Oranži värvuse määrab käärimise ajal viinamarjakestade kokkupuude mahlaga. See ajavahemik võib kesta neljast päevast kuni aastani, kuid enamik veinitootjaid valib soovitud tooni saavutamiseks 10–60 päeva. Mõned oranžid veinid võivad välja näha nagu kuldne valge vein ja teised võivad olla palju rikkalikuma merevaigukollase tooniga.
Neid veine kirjeldatakse sageli kui jõulisi ja julgeid, mis meenutavad teed ja millele on iseloomulik oksüdeerumisest tingitud pähkline järelmaitse. Lisaks tulevad esile tsitruselised, luuviljad, vürtsid ja ürdid. Käärimisaja pikkus määrab maitse intensiivsuse. See on kuiv, happeline ja sisaldab punase veiniga võrreldavaid tanniine, kuid madalama alkoholisisaldusega.
Oma loomuliku happesuse ja tanniini tõttu sobivad oranžid veinid väga erinevate toitudega. Erinevalt punastest või valgetest veinidest sobivad oranžid veinid nii veiseliha kui ka kalaga. Samuti ideaalne kooslus vürtsika Aasia ja India köögiga.
Oranži veini serveerimisel on kõige parem seda teha veidi soojemal temperatuuril kui valgeid veine, et selle iseloomu täielikult hinnata. Serveerimine temperatuuril 12–14 °C on ideaalne. Veini soojenedes märkate selle arenevat maitset.
Natukene ka ajaloost. Oranži veini valmistamine pärineb iidsetest traditsioonidest. Neid tehnikaid võib leida juba 5000 aastat tagasi praeguses Gruusias. Kuna Gruusia ja Suur-Kaukaasia piirkond on veinivalmistamise algne sünnikoht, pakuvad oranžid veinid ainulaadset pilguheitu iidsetesse veinidesse.
Algselt kääritati oranže veine suurtes savianumates nimega Qvevri („Kev-ri“), mis suleti kiviplaatidega ja tihendati mesilasvahaga. Seal ei olnud lisaaineid, isegi mitte pärmi. Käärimise ajal puutub vein kokku suure hulga hapnikuga, mis muudab värskete puuviljade ja lillede aroomid muljutud õuna ja mee aroomideks. Aja jooksul on veinidel pähkline maitse. Pärast laagerdumise perioodi väljuvad veinid amforast selge, rikkaliku merevaigukollase värvusega.
Soovid oranži veini proovida? Ace of Wine sortimendis on need täiesti olemas.