Avasta Trepat

Trepat - sündinud Kataloonias

Trepat on Kataloonia  põlisviinamarjasort, mida peamiselt istutatakse ja kasvatatakse DO Conca de Barberà ja DO Costers de Segres.

Kataloonias leidub Trepat viinamarjasorti eranditult nende kahe veinipiirkonna rosé veinides, kus seda vahest kombineeritakse teiste sortidega. Conca de Barberà’st on lubatud Grenache, Pinot Noir, Tempranillo ja Cabernet Sauvignon.

Costers de Segrest pärit Trepat’i on lubatud segada Carignani, Merloti, Mourvedre’i, Cabernet Sauvignon’i, Grenache’i ja Tempranilloga.

Nagu Pinot Noir, on ka Trepat keeruline viinamari kasvatada ja Hispaanias on seda istutatud vaid umbes 1000 hektaril. Tõenäoliselt ei leia seda kusagilt mujalt maailmast. Trepat’i kasutatakse enamasti Cava jaoks, kuid mõned veinitehased valmistavad ka keskmise täidlusega elegantseid Trepat’i vaikveine olenevalt saagi iseloomust.

Suurte, kompaktsete kobarate ja paksu koorega viinamarjasort koristatakse hilja. Viimastel aastatel on Trepat osutunud ideaalseks Cava Rosado (roosa) valmistamiseks, millele see annab atraktiivse värvuse ja tasakaalustatud happesuse.

Trepat sordi iseloomulikeks aroomideks on punased puuviljad, nagu maasikas, vaarikas ja kirss, koos vürtsikate nootidega (kaneel), mis annavad tulemuseks elegantse ja peene Cava, millel on tugev iseloom.

Praktikas on paljud rosado Cavad 100% Trepat, kuna viinamari on osutunud osavaks värskete, marjamaitseliste vahuveinide valmistamisel.

Conca de Barberà ja Costers del Segre kohalikes piirkondades valmistatakse Trepatist värskeid, keskmise täidlusega punaseid veine. Sordi näited näitavad väga head kaubanduslikku potentsiaali ja vihjavad selle vähetuntud Hispaania sordi helgemale tulevikule.

Ace of Wine valikus on saadaval kaks suurepärast Cavat ja üks elegantne punane vein. Trepat on igati avastamist väärt.